История

Легендата за произхода на селото е, че хората са преселници от село Люти брод по време на турското робство. След свада с турците се наложило бягство на едно семейство. Достигайки недостъпната долина  на рекичката, която минава през селото се заселват. След време при срещите си със селяните, преселниците казват, че  са се заселили в един " Зъл дол" - от тук произлиза и името на селото-Зли дол.

То граничи с Оселна, Еленов дол, Габровница и т.н. На 10 км източно се намира Черепишкия манастир, а на 15 км Седемте престола. На север е Врачанския балкан, а на юг Ржана планина.

 

Селото е подходящо за развитие на селския туризъм, има пустеещи селски къщи, които биха могли да се преустроят за тази цел.

В Зли дол съществува паметна плоча на загиналите воини от селото участвали в Първата световна и Междусъюзническата войни.

До село Зли дол се е състояла последната битка на част от разбитата Ботева чета. Село Зли дол се намира на един километър от централния автомобилен път София-Мездра и е разположено на десния бряг на р.Искър.

Селото има изградена инфраструктура. През 1986 г. е построена комбинирана обществена сграда, в нея се помещават кметството, здравния пункт и читалище "Искър".  Сградата разполага със салон за 400 човека, ритуална зала и други помещения. 

Има развито животновъдство, предимно дребен добитък. По-малко е развито земеделието и отчасти пчеларството. В землището растат много билки и съществува възможност за развитие на билкарството.